FWB suhde - mikä on friends with benefits suhde ja kannattaako se?

Moni on varmasti kuullut termin ”FWB”, joka tulee sanoista ”Friends With Benefits”. Käytännössä kyseessä on ystävien tai kavereiden välinen suhde, jossa harrastetaan myös seksiä.

FWB-suhde onkin monille kavereille ja ystäville luonteva askel intiimiin kanssakäymiseen, mikäli seksiä halutaan harrastaa kavereiden kesken ilman sitoumuksia.

FWB-suhteita on monenlaatuisia ja tasoisia. Osa suhteista on pelkkää näkemistä seksin merkeissä. Toisiin suhteisiin puolestaan kuuluu muukin kanssakäyminen, kuten esimerkiksi leffassa käyminen ja matkustaminen.

Yleensä FWB-suhteessa ei ole tiukasti määritelty milloin seksiä harrastetaan, vaan seksiä voidaan harrastaa missä ja milloin tahansa, silloin kun molemmille sopii. Suhteessa ei kuitenkaan ole perinteisiä, ns. normaalin parisuhteen sääntöjä, ongelmia tai sitoumuksia.

Tällaisella suhteella ei yleensä ole myöskään varsinaista päämäärää, vaan siinä keskitytään vain seksin harrastamiseen panokaverin kanssa.

Sisällysluettelo

FWB-suhde: hyvät ja huonot puolet

FWB-suhteiden yleisyys on todennäköisesti paljon luultua suurempaa, sillä kauhean monet eivät niistä julkisesti halua puhua. FWB-suhteita muodostuu monien eri tapojen kautta.

FWB-suhteita syntyy muun muassa erilaisten dettipalveluiden ja sovelluksien kautta. Niitä syntyy myös esimerkiksi erilaisissa harrastuksissa tapaavien ihmisten välillä. Erilaisia seksisuhteita syntyy totta kai myös entuudestaan tuttujen kavereiden välillä.

Jokaisessa tapauksessa ihmiset aloittavat kuitenkin keskenään seksisuhteen, jonka ei ole tarkoitus olla romanttinen.

FWB-suhde voi totta kai ajan myötä kehittyä parisuhteeksi. On myös mahdollisuus, että parisuhde loppujen lopuksi muuttuukin FWB-suhteeksi. Tätä voi tapahtua esimerkiksi sovussa eroavien parien kohdalla, mikäli yhteinen seksielämä kuitenkin sujuu kaikesta huolimatta.

FWB-suhteita varten ei siis ole olemassa yhtä tiettyä kanavaa tai kaavaa, vaan sellaisen löytäminen tai kehittyminen on kiinni monesta eri tekijästä.

FWB-suhde: huonoja puolia

FWB-suhteessa on monia eri puolia. Niitä löytyy niin hyviä kuin huonojakin, sillä asiat, tilanteet ja ihmiset muuttuvat jatkuvasti. Ongelmia voi muodostua esimerkiksi tunteiden kehittymisen tai hiipumisen kautta.

Mustasukkaisuus onkin yksi suurimmista ongelmia aiheuttavista tunteista, sillä mustasukkaisuutta ei voi oikein hallita.

Friends with benefits -suhde ei siis ole tarkoitettu pitkäaikaiseksi ja loppuelämän kestäväksi suhteeksi. Tämän vuoksi kannattaa olla henkisesti tietoinen mahdollisuudesta suhteen päättymiseen milloin tahansa.

Myöskään parisuhteiden elementtejä, kuten romantiikkaa, yhdessä asumista, yhteistä taloutta tai toisen menojen tietämistä ei yleensä FWB-suhteessa ole. Näiden puuttuessa saattaa mustasukkaisuutta kehittyä nimenomaan, jos toinen osapuoli kehittää syvempiä tunteita ja haluaisi suhteelta enemmän.

On myös mahdollisuus satuttaa itsensä, jos toinen haluaakin katkaista seksisuhteen esimerkiksi löytäessään parisuhteen toisaalta.

Varsinkin suhteen lopettaminen ystävän kanssa voi olla huono ja henkisesti satuttava kokemus.

FWB-suhde: hyviä puolia

FWB-suhteista löytyy kuitenkin myös hyviä puolia. Friends with benefits -suhteessa voi esimerkiksi saada kiireisen elämäntavan keskellä silti harrastettua seksiä turvallisemmalla tavalla.

FWB-suhteessa tavataan yleensä seksin merkeissä toistuvasti ja saman kumppanin kanssa seksiä harrastaessa ovat olosuhteet yleisesti ottaen parempia.

Saman kumppanin kanssa seksin harrastamisen hyviin puoliin kuuluvat mm. turvallisuuden tunne. Esimerkiksi seksitauteja on helpompi ehkäistä käydessä seksuaalista kanssakäymistä vain yhden kumppanin kanssa.

Saman kumppanin kanssa on myös paljon helpompaa puhua eri asioista, liittyivät ne itse seksisuhteisiin, tai vaikkapa omiin huoliin muissa asioissa. FWB-suhde onkin joiltain osin kuin kevennetty versio parisuhteesta.

FWB-suhde on siis hyvin laaja-alainen ja kevyt konsepti muunlaisiin suhteisiin verrattuna.

Mistä voi löytää kumppanin Friends with benefits -suhteeseen?

Kumppanin löytäminen friends with benefits -suhteeseen on melko yksinkertaista. Sinun tulee kuitenkin ensin asettaa itsesni näkyvästi esille ja tehdä selväksi että sinua kiinnostaa vain panoseura.

Helpoin tapa löytää seuraa pelkkään seksisuhteeseen on treffisovellusten kautta.

Loppujen lopuksi suurin osa ihmisistä, jotka lataavat Tinderin kaltaisia deittisovelluksia eivät etsi vakavaa pidempiaikaista suhdetta vaan hetken huumaa.

Pelkkiä panokavereita voi toki löytää myös baareista, ruotsinlaivalta tai vaikkapa tanssiharrastuksen kautta. Netin deittisovelluksissa panoseuravan hakeminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa ja kynnys ehdottaa seksisuhteen aloittaminen on myös paljon matalampi.

Jos kiikarissasi on Friends with benefits -suhde, kannattaa kuitenkin hyödyntää kaikkia kanavia panokaverin löytämiseksi. Löydät alta parhaat sovellukset seksikumppanin löytämiseen:

Yhteenveto

FWB-suhteet ovat yleisiä, mutta niiden yleisyydestä ei ole luotettavia tilastoja, sillä suurin osa ihmisistä ei kerro niistä julkisesti. Friends with benefits -suhteiden etuna perinteisiin parisuhteisiin verrattuna on niiden keveys ja helppous.

FWB-suhde on hyvä tapa harrastaa seksiä ilman sitoumuksia tai muita velvoitteita. Saman kumppanin kanssa on myös helpompaa pitää huolta ehkäisystä.

Friends with benefits voi olla toimiva suhdemuoto sellaiselle kiireiselle ihmiselle, joka haluaa kokea parisuhteen hyödyt ilman kaikkia parisuhteen velvoitteita.