Parisuhdeongelmat ja niiden ratkaiseminen

Lähes jokainen pariskunta kohtaa parisuhdeongelmia jossain vaiheessa suhdetta. Ongelmista ei siis tarvitse huolestua, sillä ne eivät ole lainkaan epätavallisia. Parhaimmillaan parisuhdeongelmat voivat toimia mahdollisuutena parantaa yhteisiä näkökulmia ja vahvistaa suhdetta.

Yleisiä parisuhdeongelmia

Tässä kirjoituksessa parisuhdeterapeutti Keijo Raita käy läpi yleisimmät parisuhdeongelmat ja tarjoaa niihin ratkaisuja. Pidä kuitenkin mielessä, että haastavimmissa tapauksissa sinun kannattaa ottaa yhteys parisuhdeteraupeuttiin, joka auttaa sinua ja kumppaniasi ratkaisemaan sellaisia parisuhdeongelmia, joita ette pysty ratkaisemaan omin avuin.

1. Kotitöiden jakaminen

Ongelma: Minä teen suurimman osan kotitöistä. Toivon, että kotityöt jaetaan tasaisemmin.

Ratkaisu: Listatkaa yhdessä kotityöt, jotka pitää tehdä päivittäin/viikoittain/kuukausittain. Sopikaa, kumpi tekee mitäkin.

Uusi ongelma: Puolisoni ei tee yhtä siistiä jälkeä kuin minä.

Ratkaisu: Joudutte tyytymään kompromissiin. Jos toisen tekemä työ ei kelpaa, tyytymätön voi vaihtoehtoisesti ottaa homman omalle vastuulleen.

Vinkki! Ottakaa lapset mukaan keskusteluun ja jakakaa kotitöitä myös heille.

2. Tunteiden ilmaiseminen

Ongelma: En tiedä, mitä puolisoni mielessä liikkuu, sillä hän ei puhu tunteistaan.

Ratkaisu: Keskustelkaa asiasta ja miettikää, mitä hyötyä tunteiden kertomisesta on. Pohtikaa, mitä tunteiden ilmaisu voisi teillä tarkoittaa.

Kertokaa, missä tilanteissa olette kaivanneet enemmän tietoa toisen tunteista.

Huom! Tunteista puhuminen voi tarkoittaa aivan arkisia asioita, kuten ”mua ottaa päähän, kun töissä oli niin huono päivä”. Näin kumppanin ei tarvitse arvailla, miksi toinen vaikuttaa kiukkuiselta. Kaikille tunteista puhuminen ei ole helppoa. Kannattaa siis iloita pienistäkin edistysaskeleista.

3. Rahankäyttö

Ongelma: Olemme eri mieltä siitä, kuinka paljon ja mihin kulutamme rahaa.

Ratkaisu: Laskekaa yhdessä, mitkä kuukausittaiset perusmenonne ovat.

Sopikaa, kuinka paljon menoista kumpikin maksaa.

Jos rahaa jää yli, miettikää koko perhe yhdessä, miten käytätte loput rahat.

Huom! Onko molemmilla mahdollisuus hemmotella itseään? Jos ei, varmistakaa, että tilanne muuttuu. Jokainen kaipaa silloin tällöin pientä hemmottelua, tuloista riippumatta.

Tiedosta, että ongelmat voivat johtua myös sinusta

Parisuhteessa kohtaa kaksi erilaista tapaa toimia ja ­kaksi näkemystä siitä, mikä on elämässä tärkeää. Sen takia yhdessä oleminen on jatkuvaa neuvottelua. Etenkin kun vanha totuus siitä, että toinen ei voi lukea ajatuksiasi, pitää yhä paikkansa.

Niinpä olet osaltasi vastuussa siitä, miten toiveesi yhteisen elämän suhteen toteutuvat. Kun kerrot kumppanillesi, mikä on sinulle tärkeää ja miksi, muista tukea toista. Se, mikä itsellesi on itsestään selvää tai helppoa, voi olla hänelle vaikeasti ymmärrettävää ja haastavaa. Sama pätee myös toisin päin.

Niinikään omia odotuksiaan kannattaa kyseenalaistaa: Miksi toimit niin kuin toimit ja onko jossain hiomisen varaa? Ovatko käsityksesi tulleet esimerkiksi lapsuudenkodistasi tai kaveripiiristä vai ovatko ne aidosti sinun itsesi?

Parisuhteen eteen ei tehdä töitä, vaan niitä tehdään itsensä kanssa. Silloin voi olla entistä parempi kumppani toiselle. Jos alkaa voida huonosti suhteessa, joka on siihen asti ollut ok, kannattaa myös pohtia, johtuuko kipuilu ennemminkin jostain omaan elämään liittyvästä.

Älä pelkää kriisiä

Suhteen kriisiyttäminen ei ole huono asia. Sen voi nähdä siirtymävaiheena, joka edeltää muutoksia. Se on merkki siitä, ettei pidä luovuttaa, vaan nähdä vaivaa.

Kun myllertää, tehkää suhteessa kunnolla remonttia: muuttakaa toimintatapoja, päivittäkää sääntöjä ja arvojärjestystä. Sitoutuessahan ei luvata, ettei muututa.

Harkitse terapiaa, jos ongelmat eivät parane

Terapiaan kannattaa mennä, kun parisuhdeongelmat kasvavat suuriksi ja ratkaisuyritykset eivät tuota tulosta. Joskus ihmisillä taas on hyvinkin tarkka näkemys tilanteestaan ja he tarvitsevat vain vahvistusta ja rohkaisua.

Parisuhdeterapian paikka on myös silloin, kun keskustelu suhteesta kärjistyy niin, että asioiden edistämiseksi tarvitaan erotuomarin tavoin toimivaa kolmatta osapuolta.

Yhdessä ei ole pakko pysyä

Ero on viisas ratkaisu, kun ollaan oltu pitkään onnettomassa tilanteessa, johon mikään muutosyritys ei ole auttanut. Kun toisen tapa kohdella ei vain parane tai joudut koko ajan toimimaan itseäsi vastaan. Tai toinen on loukannut niin syvästi, ettet voi antaa anteeksi.

Voi olla, että arvonne tai toiveenne tulevaisuuden suhteen eivät kohtaa. On myös suhteita, joissa on yhä ­rakkautta, mutta yhteinen elämä ei vain ­luonnistu.

Ei ole mitään pakkoa pysyä yhdessä, vaikka pahoja ongelmia ei olisikaan.

Erotessa on tärkeää, että tekee syyt itselle ja kumppanille selviksi. Siitä, pysyäkö yhdessä vai erotako lasten takia, on niin teorioita kuin tutkimustuloksiakin puolesta ja vastaan.

Kodin parisuhdemalli vaikuttaa lapseen. Jos huonoa ilmapiiriä ei saa yrityksistä huolimatta parannettua, yhdessä sinnittely voi olla tuhoisampaa kuin eroaminen.

Vaikka parisuhde loppuu, vanhemmuus ei lopu, ja monesti lapsi voi säilyttää hyvän suhteen molempiin vanhempiinsa.

Olet viisaampi kuin luulet

Kun suhdetta alkaa parannella omin voimin, tärkeintä on aidosti kuunnella, sekä itseä että kumppania. Kun rauhoittuu ja pohtii, mistä parisuhdeongelmat ovat saaneet alkunsa, vastaukset voivat osua hämmästyttävän oikeaan. Ihminen on usein viisaampi kuin itse tajuaakaan.

Aito kuunteleminen auttaa toisenlaisen perspektiivin ottamisessa. Voit kunnioittavasti ihmetellä omaa kumppaniasi. Kuka kumma tuo toinen ihminen oikein on?

Kun tarpeeksi ihmettelee, inhimilliset heikkoudet voivat näyttäytyä uudessa valossa, samoin se, mikä ihme toinen ihminen on. Tuon ihmeellisyyden takia myös moni mahdottomalta tuntuva asia on mahdollinen, kuten se, että pitkään yhdessä ollut pari löytää uudestaan rakkauden.

Vaikka suhteenne siis päättyisikin, ei kannata lannistua. Netin deittisivut ovat täynnä sinkkuja, jotka ovat eronneet aiemmista kumppaneistaan ja silti he onnistuvat löytämään uuden rakkauden. Vaikka parisuhdeongelmat ja ero voivatkin olla raskas, jopa sydäntä särkevä asia, ovat ne yhtä lailla myös mahdollisuus löytää jotain kauniimpaa ja kestävämpää.

Lue lisää: Lapsen unettomuus parisuhteessa – Näin ratkaiset ongelmat!