Mitä tehdä, jos mies ei halua seksiä?

Naisten haluttomuus on usein tapetilla, miesten ei niinkään. Miehetkään eivät kuitenkaan aina syty seksiin salamannopeasti.

Mitä pariskunta voi tehdä, jos mies ei halua seksiä tai haluaa seksiä paljon vähemmän kuin nainen?

Psykologi Einar Akseli jakaa vinkkejä pariskunnille.

1. Pohtikaa yhdessä näitä

Millaista elämänne oli silloin, kun seksi sujui?

Mitä voisitte palauttaa aiemmasta nykyhetkeen? Esimerkiksi jos teitte ennen enemmän asioita yhdessä, voisitteko taas varata säännöllisesti aikaa vain toisillenne?

Mihin määrään seksiä olisitte molemmat nyt tyytyväisiä?

Voisitteko tehdä kompromisseja? Jos toinen haluaa seksiä kerran kuussa ja toinen kerran viikossa, voisitteko rakastella joka toinen viikko?

Mitä odotatte ja toivotte seksiltä?

Mitä toivotte toisen tekevän sängyssä? Mitkä ovat molempien mieliasennot? Mikä on kumppanisi seksifantasia? Mikä olisi paras ajankohta rakasteluun?

Kannattaa muistaa: Jos mies ei halua seksiä, hän voi silti esimerkiksi auttaa kumppaninsa viriämistä, kun tämä hakee nautintoa itsetyydytyksen kautta koskettamalla tätä flirttailevasti.

2. Huolehtikaa itsestänne ja toisistanne

Oma terveys kuntoon

Hyvä yleiskunto, riittävät unet ja hallinnassa oleva stressi pitävät huolta siitä, että edellytykset hyvälle seksielämälle ovat kunnossa.

Järjestäkää molemmille myös riittävästi omaa aikaa, jos sellaiselle on tarvetta.

Etsikää nautinnon alueita muualta suhteestanne

Harrastakaa ja tehkää asioita yhdessä tai viettäkää aikaa yhteisessä kaveriporukassa, jos se sopii molemmille. Hyvä olo voi levitä tätä kautta myös seksielämäänne ja näin voitte mahdollisesti harrastaa parempaa seksiä.

Viritelkää haluja ja kokeilkaa eri asentoja

Olkaa lähekkäin, kosketelkaa toisianne myös arjen keskellä.

Kokeilkaa seksuaalista hierontaa.

Nainen: Mitä tapahtuu, jos alatkin hyväillä käsin tai suulla miehesi erogeenisiä alueita? Onko jokin asento sellainen, ettei hän voi vastustaa sitä?

3. Nainen: Tee rohkeasti aloitteita

Puolisosi kehrää kun huomaa, että himoitset häntä edelleen. Sinun ei tarvitse vilkuilla miestäsi sillä silmällä jatkuvasti, mutta järjestä hänelle hauskoja pikku seksiylläreitä edes joskus.

Katso urostasi kohtalokkaasti, johdata hänet makkariin tai muuhun sopivaan paikkaan ja osoita miehelle, että välität hänestä myös tällä tavalla.

4. Molemmat: Joustakaa ja leikitelkää

Tehkää kompromisseja

Seksi on antamista ja saamista, ja sama pätee seksielämään. Jos toinen haluaa rakastella joka ilta ja toinen kerran kuussa, tehkää kompromissi ja rakastelkaa vaikkapa kerran viikossa.

Tärkeintä on, että kummankin tarpeita kuunnellaan ja ne otetaan huomioon.

Älkää ottako sitä vakavasti

Jos/kun saat pakit, älä lannistu, vaan yritä myöhemmin uudelleen.

Torjutuksi tuleminen ei aina tunnu hyvältä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kieltäytyjä ei olisi enää kiinnostunut aloitteen tekijästä tai että hänellä on mielessään joku toinen.

Aloitteen tekemisen motto on: Ei voi voittaa, jos pelkää liikaa häviämistä.

Olkaa luovia

Älkää ynnätkö yhteen pelkkiä rakastelukertoja vaan ottakaa käyttöön koko seksuaalisuuden arsenaali. Pitäkää liekki sopivasti lämpimänä: flirttailkaa, hassutelkaa, jutelkaa ja tekstailkaa tuhmia (jos se sujuu teiltä luontevasti).

Parhaimmillaan seksi on aikuisten yhteistä, hauskaa leikkiä.

5. Nainen, pohdi lisäksi näitä

Voitko hyväksyä sen, etteivät tarpeenne (aina) kohtaa?

Seksuaaliset halut saattavat vaihdella. Ei siis kannata mennä heti paniikkiin sellaisesta, mikä saattaa olla luonnollista ja kuulua tavalliseen elämään.

Voisitko hyväksyä sen, ettei miehesi juuri nyt halua seksiä tämän enempää?

Haluton voi silti rakastaa

Miehen seksuaalinen haluttomuus ei ole merkki siitä, ettet olisi hänelle tärkeä tai ettei hän rakastaisi sinua. Se voi olla merkki siitä, että kumppanisi mielessä tapahtuu juuri jotain erityistä tai suhteessanne on jokin jumi. Molemmat asiat on mahdollista korjata.

Mitä, jos näistä keinoista ei ole apua?

Mikäli omat keinot eivät riitä, hakekaa miehen haluttomuuteen apua pari- tai seksuaaliterapiasta. Älkää hävetkö terapiaan hakeutumista – se on pelastanut monen pariskunnan seksielämän.

Ulkopuolisen asiantuntijan avulla voitte löytää tilanteeseenne ratkaisuja, joita ette olisi keksineet kahdestaan. Seksillä on tärkeä rooli parisuhteessa ja, jos mies ei halua seksiä voi suhde ajautua suuriin vaikeuksiin. Onneksi apua seksuaaliongelmiin on saatavilla tänä päivänä paljon ja ongelmista puhumisesta on tullut hyväksyttävämpää.