Lapsen unettomuus aiheuttaa ongelmia parisuhteessa? Näin ratkaiset ongelman

Lapsen nukahtaminen on erittäin haastavaa ja lapsi on aamuisin todella väsynyt. Kun lapsi on menossa iltaunille, kaikki vaikuttaa menevän hienosti, mutta siltikään uni ei tahdo tulla ja lapsi on hereillä vielä pitkään nukkumaanmenon jälkeen.

Lasten nukkuminen alkaa kiristää tunnelmaa kotona kokonaisuudessaan. Haastavimmillaan lasten heikko nukkuminen heijastuu suoraan vanhempien uneen ja vanhemmat väsyvät. Seurauksena on noidankehä, jossa nukahtamisrituaaleista tulee pakko, eikä ongelmat ratkea helposti.

Osaa lapsista voi helpottaa yövalot, mutta osalla taas ne voivat aiheuttaa entistä vaikeampaa nukahtamista. Mitä lasten nukkumisen kanssa oikeastaan tulisi tehdä ja millaisia vaikeuksia lasten unessa voi olla?

Lyhytaikaiset univaikeudet ovat tavallisia ja kuuluvat asiaan

Monilla lapsilla, aivan kuten aikuisillakin, on elämänsä aikansa vaiheita, jossa unen saaminen on haastavaa ja voi olla univaikeuksia. Päällisin puolin kaikki eri uneen vaikuttavat osa-alueet voivat olla ensiluokkaisessa kunnossa. Lapsi liikkuu tarpeeksi, syö hyvin ja terveellisesti, mutta silti nukahtaminen teettää ongelmia.

Näistä ongelmista ei kannata ottaa liiallista stressiä, vaan niiden mukana lasta tulisi tukea nukahtamaan ja keksimään keinoja unen saamiseen. Monestikaan syy ei ole kovinkaan monimutkainen, eikä aina edes ratkaistavissa. On kuitenkin syytä panostaa unen tulemisen mahdollistamiseen, eikä tuskastu pienten ongelmien edessä.

Suurimmalla osalla lapsista lyhytaikaiset uniongelmat ovat sanalla sanoen lyhyitä: korkeintaan muutamia iltoja ja öitä. Monesti ongelmat voivat ratketa jo seuraavana päivänä ja huonosti nukutun yön jälkeisenä iltana uni tuleekin lähes välittömästi sänkyyn menon jälkeen.

Mikäli uniongelmat kuitenkin pitkittyvät ja kestävät viikkoja, on ongelmaa syytä puuttua myös ammattilaisten avulla. Viikkoja kestävät ongelmat indikoivat ongelmia jostain, sillä ne eivät ole enää normaaleja.

Mikä uniongelmia aiheuttaa?

Lasten uniongelmat ovat yleisiä ja suurin osa niistä on onneksi erittäin lyhytaikaisia. Kuitenkin osalla lapsista ongelmat ovat oikeita ja pitkäkestoisia ja niiden taustalla voi olla jotain vakavampaa.

Suurimpia lasten uniongelmien aiheuttajista on lasten liiallinen ruutuaika sekä liian vähäinen liikunta. Nämä kaksi ongelmaa ovat seurausta vanhempien puutteellisesta valvonnasta näiden asioiden suhteen.

Monet tutkimukset osoittavat näyttöpäätteiltä tulevan sinisen valon heikentävän nukahtamista, sillä se aktivoi aivoja samalla tavoin kuin auringonvalo. Normaalisti ihmisen elimistö alkaa aamuisin käynnistyä juuri auringonvalon vaikutuksesta ja herääminen tapahtuukin yleensä valoisassa ympäristössä.

Jatkuva näytön tuijottaminen, varsinkin iltaisin, sekoittaa lasten, sekä aikuisten, luonnollista nukahtamista, sillä elimistö saa vääränlaisen signaalin. Samoin kuin valo osoittaa, että nyt on aika herätä, alkaa myös hämärtyvä ilta aikaan sen, että keho alkaa valmistautua unille.

Näytöt siis kiihdyttävät tutkitusti lasten kehoja ja se aiheuttaa ongelmia kehon luonnollisessa rauhoittumisessa iltaa kohti.

Liian vähäinen liikunta on toinen merkittävä syy nukahtamisongelmien takana. Lapsi ei kuluta päivän aikana tarpeeksi energiaa ja taaskaan keho ei toimi oikein.

Lapsi ei väsy päivän aikana ollenkaan, vaan energiatasot pysyvät liian korkeina. Jälleen keho käy liiallisilla kierroksilla ja unen saanti häiriintyy.

Mitä vanhempien tulisi tehdä?

Lasten unensaantiin liittyvissä ongelmissa lapsen vanhemmilla on aina ensisijainen vastuu. Lapsi ei itse osaa hahmottaa esimerkiksi puhelimen vaikutusta unensaantiin, joten vanhemmalla tulisi olla selkeät rajat sen käyttämiseen iltaisin.

Samalla tavalla myös tietokoneiden ja television katselua tulisi rajoittaa lähellä nukkumaan menemistä. Sinistä valoa välittyy lapsen silmille kaikista laitteista ja vanhemman tulisi pitää lapset erossa laitteista iltaisin.

Myös liikunnanpuutteesta johtuvissa uniongelmissa, on vastuu aina lapsen vanhemmilla. Lapsi ei kykene itse aktivoitumaan riittävästi, mikäli vanhemmat eivät kannusta ja touhua yhdessä hänen kanssaan fyysisiä aktiviteetteja.

Lapset tarvitsevat liikuntaa päivittäin jopa kolme tuntia ja kovinkaan monella lapsella tämä ei valitettavasti Suomessa täyty. Lapsi aktivoituu yhdessä aikuisten kanssa ja myös liikunnan lisäämisessä on ruutuajan vähentäminen isossa osassa. 

Lasten uniongelmat ovat siis pitkäaikaisissa tapauksissa lähes aina vanhempien ratkaistavissa. Tämä on syytä muistaa, kun lapsi kiipeää viereen eikä saa unta.