Raha on yksi asioista, joka aiheuttaa parisuhteissa eniten jännitteitä ja riitoja. Mikäli tavoitteena on löytää elämänkumppani, kannattaakin talous laittaa kuntoon jo siinä vaiheessa, kun aloittaa etsimisen.
Tarkastelemalla omaa taloutta kriittisesti ja tekemällä viisaita valintoja, on mahdollista saada raha-asiat kuntoon jo nopealla aikataululla. Samalla tulee tarkasteltua omia tottumuksia rahankäytön suhteen. Uuden suhteen aloittaminen on helpompaa, kun ei tarvitse murehtia raha-asioita.
Harkitse lainojen yhdistelyä
Mikäli olet ehtinyt kerryttää useampia osamaksuja ja pienempiä luottoja, kannattaa harkita yhdistelylainan ottamista. Jokaisesta lainasta ja luotosta maksetaan korkoja ja kuluja, joten yleensä on edullisempaa lyhentää yhtä isompaa lainaa kuin useaa pientä.
Laske ensin nykyisten luottojen kokonaissumma ja hae lainaa, jolla pystyt maksamaan kaikki aiemmat luotot ja osamaksut pois. Tämän jälkeen voi keskittyä lyhentämään vain yhdistelylainaa, mikä selkeyttää talouden tilannetta.
Yhdistelylainaa hakiessa kannattaa myös varmistua siitä, että uusi laina tulee aiempia edullisemmaksi. Tarkoituksena on saavuttaa säästöä nykyisiin kustannuksiin verrattuna, joten uutta lainaa ei kannata ottaa, jos se on aiempia kalliimpi.
Kokeile, saatko nykyiselle lainalle edullisemman koron
Vaikka lainoja olisi vain yksi, on hyvä tarkistaa myös sen korko säännöllisesti. Erityisesti silloin, jos oma rahatilanne on aiempaa parempi, voi lainan saada edullisemmalla korolla.
Vakuudettoman lainan korko määritellään aina jokaisen hakijan kohdalla yksilöllisesti. Siihen vaikuttaa moni asia, mutta yleensä lainaa on mahdollista saada paremmalla korolla silloin, kun sen lyhentäminen ei tuota ongelmia.
Kannattaa siis aina säännöllisesti tarkastaa omien lainojen korko ja kokeilla, voiko lainan vaihtaa edullisempaan. Vakuudettoman lainan hakeminen on helppoa ja lainatarjouksen saa hetkessä. Jos uusi lainatarjous ei ole aiempaa edullisempi, ei sitä tarvitse hyväksyä.
Kerrytä säästöjä
Kun löytää pitkäaikaisen kumppanin, aletaan yleensä jossain vaiheessa miettimään yhteen muuttamista ja mahdollisesti asunnon ostoa. Vaikka asuntoa varten haetaan yleensä myös lainaa, edellyttävät pankit myös jonkinlaista omaa rahoitusta.
Säästäminen vaatii päättäväisyyttä ja motivaatiota. Mitä enemmän ehtii kerryttämään pesämunaa säästötilin suojiin, sitä todennäköisemmin pystyy saamaan asuntolainan. Vaikka kumppania ei olisi, kannattaa aloittaa säästäminen jo hyvissä ajoin.
Päätä tietty summa, jonka laitat sivuun joka kuukausi. Avaa erillinen säästötili, jotta rahat eivät ole käyttötilillä. Näin on helpompi hahmottaa, mitkä rahat ovat käytettävissä kuukausittaisiin menoihin, ja mitkä on tarkoitus jättää säästöön.
Kilpailuta sopimukset
Vakuutukset, sähkösopimus ja puhelinliittymä lohkaisevat oman osuutensa tuloista joka kuukausi. Näitä kustannuksia ei pysty välttämään, joten ne kannattaa kilpailuttaa mahdollisimman edullisiksi.
Lähde siis vertailemaan hintoja ja tartu edullisimpiin. Vakuutusten keskittäminen yleensä kannattaa, joten tarjouksia kannattaa pyytää suoraan vakuutusyhtiöistä. Sähkösopimuksen suhteen kannattaa myös miettiä, mikä on edullisin sopimusmuoto itselle.
Voitko itse vaikuttaa siihen, milloin sähköä käytetään, vai kuluuko sitä tasaisesti myös kalliiden tuntien aikana? Pörssisähkö voi tulla yhdelle edullisemmaksi, kun taas toiselle sopii kiinteämpi hinta.
Laadi budjetti
Säästäminen kannattaa aloittaa sillä, että laatii budjetin, johon kirjaa tulot ja menot. Näin pääsee parhaiten käsiksi siihen, mihin rahaa kuluu ja mistä sitä voisi säästää.
Budjetin laatiminen voi tuntua aluksi tylsältä ja työläältä. Se on kuitenkin ainoa tapa saada todellinen käsitys omasta taloudesta, ja säästämisen kannalta kannattaakin ehdottomasti lähteä tutkailemaan omaa taloutta.
Apuna voi käyttää kännykkään ladattavaa budjetointisovellusta tai tietokoneelle tallennettavaa valmista pohjaa. Tähän kirjataan kaikki tulot, joita kuukauden aikana karttuu. Menopuolelle tulee kirjata pakollisten menojen lisäksi kaikki raha, joka kulutetaan ostoksiin ja vapaa-aikaan.
Tämän jälkeen voi lähteä miettimään, onko kaikki kulutus tarpeellista. Pienistä säästöistä voi kertyä vuoden aikana iso summa, ja oman talouden saa kuntoon pikavauhtia. Kun vihdoin löytää itselleen kumppanin, voi nauttia suhteesta täysillä, kun raha-asiat ovat kunnossa.